LOGIN
بیانیه ها
shirazi.ir
بيانيه دفتر آيت الله العظمي شيرازي به مناسبت فرا رسيدن عاشوراي حسيني 1430
کد 1924
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 14 دی 1387 - 6 محرّم الحرام 1430

به مناسبت فرا رسيدن ماه خون و حماسه، محرم الحرام1430 هجري قمري و عاشوراي حسيني و سالگرد شهادت سالار شهيدان حضرت اباعبدالله الحسين صلوات الله عليه و خاندان پاک و ياران فداکار آن حضرت، دفتر مرجع عالي قدر حضرت آيت الله العظمي سيد صادق شيرازي دام ظله در شهر مقدس قم بيانيه اي صادر نمود.

در اين بيانيه تأکيد شده است که فلسفه و رسالت عاشورا چيزي جز احياي اسلام و شعائر اسلامي نيست و شعائر حسيني پيام امام حسين عليه السلام به همه جهانيان است و باعث گسترش فرهنگ اسلاميِ واقعي و صحيح مي شود که اهل بيت عليهم السلام نماد راستين آنند. از اين رو ما وظيفه داريم رسالت سيدالشهدا عليه السلام را به گوش جهانيان برسانيم و مانند آن حضرت به امر به معروف و نهي از منکر بپردازيم و سيره رسول خدا صلي الله عليه وآله و اميرمؤمنان و ائمه طاهرين عليهم السلام را به جهان معرفي کنيم.

در اين بيانيه هم چنين جنايات صهيونيست ها در شهر ستمديده غزه در فلسطين محکوم و از همگان خواسته شده است در برابر صهيونيست هاي طغيانگر که از بامداد اسلام تا کنون به مؤمنان نيرنگ زده اند بايستند.

متن اين بيانيه به شرح زير است:

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام علي محمد وآله الطاهرين، و لعنة الله علي أعدائهم أجمعين.

از وجود گرامي امام حسين عليه السلام روايت شده است که فرمودند: «اما بعد، من شما را به احياي نشانه هاي حق و ميراندن بدعت ها دعوت مي کنم. پس اگر دعوت مرا پاسخ مثبت گفتيد به شاهراه هدايت و رشد راه خواهيد يافت».

در حقيقت رسالت عاشورا عبارت از احياي اسلام و شعائر اسلامي و بازگرداندن مسلمانان به عمل کردن به قرآن کريم است؛ زيرا اسلام همان دين کاملي است که به ياري آن مي توان ـ در همه زمان ها و مکان ها ـ جامعه بشري سعادتمند شود و پيشرفت و شکوفايي آن تضمين گردد.

امام حسين عليه السلام با فدا کردن جان شريفشان در راه خدا اسلام را احيا نمودند و اجازه ندادند اين دين مانند شرايع پيشين دستخوش تحريف شود. آن حضرت با هجده تن ازخاندان بزرگوارشان که به گفته حديث شريف، روي زمين نمونه و شبيهي نداشتند و تني چند از ياران فداکارشان که رضوان و برکات خدا بر آنان باد اين مهم را تحقق بخشيدند.

در اين ميان امتداد پيوسته و الگوي کامل جانفشاني سيدالشهدا عليه السلام، و زبان گوياي آن در گذر دوران ها، در شعائر حسيني تجسم مي يابد که نماد همه ارزش هاي اسلامي و انساني است و باعث مي شود اين آرمان ها پيوسته زنده و نو بماند و در تمام نقاط زمين گسترش يابد؛ به ويژه در زمان ما که بسياري از مسلمانان قرآن را مهجور نهاده اند و عمل به آن را ترک کرده و به فقط به نام آن بسنده کرده اند.

در عين حال امروزه شعائر حسيني تنها صدايي است که مي تواند پيام امام حسين عليه السلام را به همه جهانيان برساند و فرهنگ اسلاميِ واقعي و صحيح را که گفتار وسيره اهل بيت عليهم السلام نماد واقعي آن است در جهان نشر دهد.

در روايات متواتر بر لزوم اهتمام به اين شعائر و بزرگداشت آن تأکيد و تشويق بسيار شده است برخي از اين شعائر عبارتند از:

ــ زيارت امام حسين عليه السلام به خاطر تقرب به خداي سبحان و از سر محبت به رسول خدا، اميرمؤمنان، حضرت فاطمه زهرا و ائمه هدي صلوات الله عليهم اجمعين(1).

ــ ترجيح دادن زيارت آن حضرت بر همه اعمال مستحب(2).

ــ گريه کردن بر شهادت امام حسين عليه السلام و مصائب خاندان آن حضرت و اين که انسان روز عاشورا را روز مصيبت و اندوه قرار دهد(3).

ــ درود فرستادن روزانه بر امام حسين عليه السلام از نزديک و دور(4).

ــ انفاق فراوان به نيت آن حضرت(5).

ــ استشفا و تبرک جستن به تربت امام حسين عليه السلام و بوسيدن آن و همراه داشتن آن در حالت ترس و خوردن اندکي از آن هنگام بيماري(6).

ــ استفاده از تسبيح تربت، ذکر گفتن به آن و در دست گرداندن آن(7).

و امثال اين موارد بسيار است.

همان طور که فقهاي بزرگوار و مراجع عظام از قرن ها پيش مصاديق مختلف شعائر حسيني را تبيين فرموده اند و همگي بر اين نکته اتفاق دارند که همه اشکال اقامه عزاداري آن حضرت جايز است و بلکه رجحان دارد و بايد در راه اقامه آن دشواري ها را به جان خريد و پايداري پيشه کرد و هيچ کس حق ممانعت از آن را ندارد.

در اين ايام جانگداز که سالگرد عاشوراي حسيني است آگاه کردن مردم نسبت به رسالت سيدالشهدا عليه السلام، امر به معروف، نهي از منکر و بيان سيره رسول خدا صلي الله عليه وآله و سيره اميرمؤمنان و ائمه طاهرين صلوات الله عليهم بسيار به جا و شايسته است هم چنان که خود حضرت به همين نحو رفتار فرمودند. از مهم ترين مصاديق اين آگاهي بخشي موارد زير است:

1. تمرکز بر ارزش هاي اسلامي از قبيل عقايد صحيح، اعمال شايسته و اخلاق نيک.

2. کوشش براي از ميان برداشتن منکرات مانند قوانين ستمگرانه معارض با قرآن و ناسازگار با محرمات الهي، استبداد زمامداران و فساد مالي و اداري. هم چنان که خود امام حسين عليه السلام فرمودند: «ألا ترون إلي الحق لا يعمل به وإلي الباطل لا يُتناهي عنه؛ آيا نمي نگريد که به حق عمل نمي شود و از باطل نهي نمي شود».

3. توجه به نهادها و مؤسسات ديني، فرهنگي، اجتماعي، انساني و تبليغي و گسترش کمي و کيفي آن به نحوي که پاسخگوي نيازهاي زمانه باشند و مسلمانان را ياري رسانند و مصالح ديني و دنيوي شان را محقق سازند.

4. توجه به همه طبقات جامعه به ويژه جوانان، زنان، کودکان و ايجاد برنامه هايي که مناسب حالشان باشد و با نيازهايشان تناسب داشته باشد.

5. توجه به حقوق انسان ها و آگاهي بخشي و فرهنگ سازي براي حل بحران هاي مسلمانان و نيز غير مسلمانان؛ به ويژه:

ــ مشکل استبداد و اجرا نکردن آيه «وَأَمْرُهُمْ شُورَي بَيْنَهُمْ؛ کار مؤمنان در ميان آنان بر پايه رايزني و مشورت است».

ــ مشکل نژاد پرستي و کنار نهادن آيه شريفه «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ؛ به درستي که مؤمنان با يکديگر برادرند».

ــ فتنه ها و به ويژه جنگ هايي که در بلاد اسلامي رخ داده و نهادهاي بيگانه با سوء استفاده از ضعف برخي از مسمانان و جهل بسياري از آنان نسبت به مسائل دين و دنيايشان، به راه انداخته اند؛ مانند اشغال قدس شريف و مسجد الاقصي و بيرون راندن ساکنان اين مناطق از آن و کشتار زنان و کودکان و مردان و استمرار اين ستم ها از شصت سال پيش تا به امروز.

ما ضمن محکوم کردن اين جنايات، به ويژه جنايات اخير غزه ـ که مرقد حضرت هاشم عليه السلام جد رسول اکرم صلي الله عليه وآله در آنجا قرار دارد ـ از همگان مي خواهيم دست ياري به سوي مسلمانان تحت محاصره دراز کنند و ـ با استفاده ازهمه شيوه هاي مشروع ـ در برابر صهيونيست هاي طغيانگر بايستند؛ همان کساني که از بامداد اسلام تا کنون به مؤمنان نيرنگ زده اند و خداي متعال درباره آنان فرموده است: «لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِّلَّذِينَ آمَنُواْ الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَکُواْ؛ مسلماً يهوديان و کساني را که شرک ورزيده اند، دشمن ترينِ مردم نسبت به مؤمنان خواهي يافت».

هم چنين به درگاه باري تعالي تضرع، و به پيشگاه محمد و آل محمد عليه و عليهم السلام توسل مي کنيم تا اين فروبستگي و دشواري را از اين امت دور کند.

بايد دانست اشغال سرزمين فلسطين و بيرون راندن و قتل عام ساکنان آن به دست کساني که مُهر ذلت و بيچارگي بر پيشاني آنان زده شده، در پي سوء استفاده اين گروه از ضعف مسلمانان است. اين ضعف نتيجه دور شدن بسياري از مسلمانان از احکام اسلامي و کنار نهادن قرآن کريم است؛ يعني همان چيزي که فرداي قيامت پيامبر از آن به درگاه باري تعالي شکايت مي کند و مي فرمايد: «وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا؛ و پيامبر خواهد گفت: پروردگارا، قوم من اين قرآن را وا نهادند».

پايان بخشيدن به اين مشکلات جز با بازگشت به احکام قرآن کريم و تعاليم رسول خدا و اهل بيت صلوات الله عليهم ممکن نيست.

ايام جانگداز عاشوراي حسيني از مناسبات مهمي است که بايد طي آن بر احکام قرآن و تعاليم پيامبر تمرکز نمود و آگاهي مردم را نسبت به آن افزايش داد و مردم را امر به معروف کرد و از پشت کردن به اين تعاليم والا باز داشت؛ تعاليم والايي چون قول خداي سبحان «وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالأَغْلاَلَ الَّتِي کَانَتْ عَلَيْهِمْ؛ پيامبر، بارهاي سنگين و زنجيرهايي که بر گردن مردم بوده است از روي دوششان بر مي دارد».

و نيز قول خداي سبحان «إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً؛ اين است امت شما که امتي يگانه است» و نيز: «إنما المؤمنون إخوة؛ همانا مؤمنان با يکديگر برادرند». و نيز: «إِنِ الْحُکْمُ إِلاَّ لِلّهِ؛ فرمان جز به دست خداوند نيست» و نيز فرمايش رسول خدا صلي الله عليه وآله که فرمودند: «المسلم من سلم الناس من يده ولسانه؛ مسلمان کسي است که مردم از دست و زبان او ايمن باشند» و نيز اين سخن حضرت که فرمودند: «ا?رض لله ولمن عمرها؛ زمين از آن خداست و کسي که آن را آباد کند» و نيز اين فرمايش اميرالمؤمنين عليه السلام که فرمودند: «فإنهم صنفان إما أخٌ لک في الدين أو نظير لک في الخلق؛ [اي مالک،]مردم تحت امر تو دو دسته اند: يا برادر ديني ات هستند يا همنوع تواند». و نيز اين فرمايش والاي امام حسين عليه السلام که فرمودند: «هيهات منّا الذلة؛ ذلت و خواري به راستي که از ما چه دور است» و ديگر احکام و آموزه هاي والاي اسلام.

و در پايان:

از درگاه خداي سبحان مسئلت داريم که همه عزاداران حسيني را در کليه نقاط جهان توفيق دهد و آنان را در مواجهه با دشمناني که سعي در نابودي اين شعائر دارند ياري و راهنمايي کند و البته مشيت الهي بر اين تعلق گرفته است که اين شعائر پيوسته افزون شود و آوازه آن دو چندان گردد.

هم چنين از درگاه باري تعالي مسئلت داريم که زائران اباعبدالله الحسين عليه السلام را که به مناسبت عاشوراي حسيني از چهار گوشه جهان به سوي بارگاه آن حضرت سرازير مي شوند در کنف حمايت خود حفظ کند. خوشا به سعادت آنان و شرف والايي که از آن برخوردارند؛ چرا که در حديث شريفي از امام صادق عليه السلام آمده است: «من بات عند قبر الحسين عليه السلام ليلة عاشوراء، لقي الله يوم القيامة ملطخاً بدمه، کأنما قتل معه في عرصة کربلاء(8)؛ هر کسي که شب عاشورا را تا صبح نزد مرقد امام حسين عليه السلام به سر ببرد در روز قيامت خدا را در حالي ملاقات مي کند که به خون خود آغشته است و گويا که در سرزمين کربلا به همراه امام حسين عليه السلام کشته شده است» و نيز روايت شده است: «ان من زار الحسين عليه السلام في يوم عاشوراء غفر الله ما تقدم من ذنبه وما تأخر(9)؛ کسي که در روز عاشورا امام حسين عليه السلام را زيارت کند خداوند گناهان گذشته و آينده اش را مي آمرزد».

حضرت امام رضا عليه السلام نيز در اين خصوص فرمودند:

«اي پسر شبيب، اگر دوست داري در حالي خدا را ملاقات کني که هيچ گناهي بر گردن نداري حسين عليه السلام را زيارت کن. اي پسر شبيب، اگر دوست داري در غرفه هايي که در بهشت بنا شده است با پيامبر صلي الله عليه وآله سکنا گزيني قاتلان حسين را لعن کن، اي پسر شبيب، اگر دوست داري همانند پاداش کساني را به دست آوري که در رکاب حسين به شهادت رسيده اند، هر وقت به ياد آنان افتادي بگو: اي کاش با آنان بودم و به کامکاري و پيروزي عظيمي دست مي يافتم»(10).

محرم الحرام 1430

دفتر آيت الله العظمي سيد صادق حسيني شيرازي دام ظله

شهر مقدس قم

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1) وسائل الشيعة، ج14، ص495.

2) همان، ص499.

3) همان، ص500.

4) همان، ص493.

5) همان، 480.

6) همان، ص521.

7) همان، ص536.

8) همان، ص477.

9) همان.

10) همان، 417.

  • نظری برای این خبر درج نشده است.