LOGIN
بیانیه ها
shirazi.ir
پیام بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی به مناسبت روز جهانی آموزش
کد 9798
نسخه مناسب چاپ کپی خبر لینک کوتاه ‏ 05 بهمن 1398 - 29 جمادى الأولى 1441
در آستانه 24 ژانویه (4 بهمن ماه) روز جهانی آموزش، بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی پیامی با موضوع این روز صادر کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است:

خدای متعال فرموده است: «وَلَقَدْ آتَیْنَا دَاوُودَ وَسُلَیْمَانَ عِلْمًا وَقَالَا الْحَمْدُ لِلهِ الَّذِی فَضَّلَنَا عَلَی کَثِیرٍ مِنْ عِبَادِهِ الْمُؤْمِنِینَ؛ و به راستی به داوود و سلیمان دانشی عطا کردیم و آن دو گفتند: ستایش خدایی را که ما را بر بسیاری از بندگان با ایمانش برتری داده است» (نمل/15).

شریعت های آسمانی بر ضرورت چیزی تأکید کرده اند که باید و باید انسان از آن ها برخوردار شود و آن به دست آوردن علم است که باید برای نیل به آن بکوشد؛ کلام هیچ پیامبر و جانشین پیامبری و حکمت های فرزانگان و سخن و آموزه های عالمان از آن تهی نبوده و از کنار آن بی تفاوت نگذشته اند.

مقوله آموزش و دانش اندوزی به چنان بایستگی و منزلت و جایگاهی رسیده که به وظیفه انسان بدل شده است و انسان از رهگذر آن منزلت و زندگی والا می یابد و هرچه جز آن باشد تباهی و عقب گرد و انحطاط است.

آموزش و کسب دانش هدفی بایسته است که انسان عاقل باید در پی دستیابی به آن و پیروی از آن باشد و در راه رسیدن به آن از هیچ گونه فداکاری دریغ نکند. این ضرورت و بایستگی سبب شده است تا قوانین جهانی کسب دانش را به عنوان حق مسلّم افراد به رسمیت بشناسد؛ زن باشند یا مرد و یا کودک باشند یا بزرگسال. از این رو و با این هدف آموزشگاه ها و مدارس و دانشگاه ها به وجود آمد و برنامه ها و نظام نامه و اساس نامه ها ارائه شد که زمینه دانش اندوزی و دستیابی به دانش را آسان کند.

آموزه ها و میراث های علمی ـ اسلامی ما احادیث و سفارش هایی از رسول خدا صلی الله علیه وآله را برای ما نقل می کند که کوشش و تلاش در راه کسب علم را واجب گردانده است. از جمله آموزه ها و تعالیم رسول مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله این حدیث است که فرموده اند: «اَرْبَعَ یَلْزَمُ من کُلَّ ذی حِجی وَعَقْلٍ مِنْ اُمَّتی. اِسْتِماعُ الْعِلْمِ وَحِفْظُهُ وَنَشْرُهُ عند أهله وَالْعَمَلُ بِهِ؛ چهار چیز بر هر خردمند و دانا و هوشمندِ از امت من لازم است: شنیدن علم، حفظ و نشر (رساندن) آن علم به شایستگان آن و عمل به آن».

نیز در این معنا و به منظور تأکید بر اهمیت کسب دانش از امام صادق علیه السلام روایت شده است که فرموده اند: «العامل علی غیر بصیرة کالسائر علی غیر الطریق، لا نزیده سرعة السیر إلا بُعداً؛ آنکه بدون بصیرت و بینش عمل کند مانند کسی است که بیراهه رود و هر چه بر شتاب و سرعت خود بیفزاید بیشتر فاصله خواهد گرفت».

علما و فقهای ما در محور دانستن و مبنا و اصل قراردادن علم و تشویق مسلمانان به توجه به این امر واجبِ خط اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه وآله را در پیش گرفته اند؛ زیرا کسب دانش را حق فطری و انکارناپذیر می دانند که انسان باید در راه نیل به آن بکوشد. وانگهی پیش از سپری شدن روزگارانی دراز که جامعه بشری بدین شناخت و درک رسیده باشد، آن پاکان کسب دانش را پشتوانه و تکیه گاهی اساسی و بنیادین دانسته اند که افراد و جامعه را از مدارج و مراتب ترقی و پیشرفت برخوردار می کند.

دین حنیف اسلام تحصیل علم و دانش اندوزی را به یک رشته علمی محدود نکرده، بلکه به فراگیری تمام گونه ها و رشته های دانش مانند: علوم پزشکی، اقتصاد، جامعه شناسی، ورزشی، علم فلک، فقه و جز آن تشویق و ترغیب کرده است. در نتیجه، عرصه دانش نخبگان نامحدود از عالمانی پروراند که زمینه پیشرفت و تحول تمدن انسان ها را فراهم نمود؛ حقیقتی که غیر مسلمانان نیز به آن اعتراف دارند.

جامعه جهانی روز 24 ماه ژانویه (4 بهمن ماه) هر سال را به عنوان روز جهانی آموزش گرامی می دارد.

در همین راستا بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی با صدور بیانیه خود از تمام دولت ها و نظام های کشورهای اسلامی و عربی می خواهد که همراه و به طور مساوی در نهادینه کردن و اهمیت دادن به موضوع آموزش بکوشند و سیاست ها و اقدامات خود را بر حمایت از تمام بخش های آموزشی متمرکز کنند و در راه ارتقا بخشیدن و همگانی کردن آن و زمینه سازی برای برخوردار شدن شهروندان خود از آبشخور دانش و معارف در تمام گونه های علمی بکوشند.

با فراهم آوردن محیط و فضای مناسب برای تحول فکری و احداث و تأسیس مراکز آموزشی در سرزمین ها این امر تحقق خواهد یافت. روشن باشد که این مقوله ریشه در آموزه های آسمانی دارد و قوانین وضعی تصویب شده از سوی جامعه جهانی نیز از آن حمایت می کند.

باید توجه داشت که سازمان ملل متحد قوانینی الزام آور در این زمینه تصویب کرده است، بدین معنا که ماده 26 اعلامیه جهانی حقوق بشر آموزش دوره ابتدایی را رایگان و الزامی اعلام کرده است. پیمان حقوق کودکان سال 1989 میلادی نیز بر الزام فراهم آوردن فرصت آموزش و دانش اندوزی برای همگان صراحت دارد.

نهاد و مدرسه مبارک مرجعیت معزز شیرازی نیز بر لزوم نشر فرهنگ اهل بیت علیهم السلام و آموزش رایگان در تمام مراحل کسب علم تأکید دارد؛ چنانکه خاندان پاک عصمت و طهارت علیهم السلام بدان امر فرموده است.
 
بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی ـ واشنگتن
 

  • نظری برای این خبر درج نشده است.